TOP10: Niezwykłe szkockie whisky

logo

Gdy zasiadamy ze szklaneczką whisky w dłoni, niczym pucharem złocistej opowieści, możemy wysłuchiwać tego, co rozwija się przed nami z powiewem woni trunku, a potem z każdym łykiem każe nam dzielić się tym z innymi. Zwłaszcza, gdy, historia jest urzekająca lub dotyka czułej struny nasze duszy. Serwis T10 prezentuje dziesiątkę niezwykłych szkockich whisky, gdzie każdą cechuje odmienny charakter i historia powstania.

10. Sheep Dip

Typ: Vatted Malt

Zawartość alkoholu: 40%

Jeden go pokocha, drugi nie, ale jest to ciekawy trunek. Nazwano go Sheep Dip [insektycyd w płynie dla owiec], bo brytyjscy farmerzy często mówili tak o whisky, a pędzony pokątnie alkohol trzymali w beczkach z takim napisem, aby uniknąć płacenia podatku.

Sheep Dip stworzył mały niezależny wytwórca whisky Spencerfield Spirit Company. Firma mieści się na starej czynnej farmie w Inverkeithing w Fife, zbudowanej w 1559 roku. Asortyment obejmujący też Pig’s Nose i Old Hebridean , jest dziełem Richarda Patersona, master blendera z Whyte & Mackay.

Whisky Sheep Dip

Whisky Sheep Dip

9. Six Isles Whisky

Typ: Blended Malt

Zawartość alkoholu: 43 %

To więcej niż whisky, to podróż w butelce przez szkockie wyspy. Szkocja ma ponad 140 zamieszkanych wysp. ale Malt destyluje się tylko na sześciu – stąd nazwa Six Isles. Blend ten stworzył zespół Ian Macleod Distillers z dojrzałych single maltów wybranych z beczek pochodzących tylko z jednej destylarni każdej z tych szkockich wysp: Islay, Jura, Mull, Arran, Skye i Mainland.

SIx Isles Whisky

SIx Isles Whisky

8. The Macallan Masters of Photography 2nd Edition, Albert Watson

Typ: Single Malt

Zawartość alkoholu: 46,5%

W 2008 roku Macallan wprowadził serię Masters of Photography. Łączy ona prace znanych fotografów z limitowaną edycją whisky. Drugi w serii był Szkot Albert Watson. Jego whisky to połączenie 20-letniego trunku z dwóch specjalnie dobranych beczek po sherry doloroso. Na każdą z 1000 butelek przypada 10 dużych odbitek z podpisem autora fotografii.

Watson przez 12 dni śledził życie beczek, od dębów na północy Hiszpanii przez warsztat bednarski, gdzie dębowe klepki składa się w beczki, aż do destylarni, gdzie długo leżakują z cenną zawartością.

Whisky Macallan Masters of Photography - Albert Watson

Whisky Macallan Masters of Photography – Albert Watson

 

7. Balblair 1965

Typ: Single Malt

Zawartość alkoholu: 52,3%

Wypuszczono na rynek tylko 350 butelek Balblair 1965, w cenie ponad 1000 funtów za sztukę. Whisky pochodzi z jednej beczki – po sherry, z dębu amerykańskiego, używanej ponoć wcześniej przez Ardbeg. Sherry leżakuje tradycyjnie w Hiszpanii w beczkach 500-litrowych. W tak wielkim pojemniku powierzchnia kontaktu spirytusu z drewnem jest w porównaniu do standardowej beczki na whisky ograniczona. Oznacza to mniejszą interakcję z drewnem i powolny proces aromatyzowania. Beczkę tę napełniono 23 marca 1965 roku.

Balblair 1965

Balblair 1965

6. Chivas the Century of Malts

Typ: Blenden Malt

Zawartość alkoholu: 40 %

Chivas The Century of Malts wypuszczona w 1996 roku, nazywa się tak, bo zawiera spirytus z setki szkockich destylarni whisky słodowej. W opakowaniu znajduje się napisana w 1995 roku przez Jima Murraya broszura The One Hundred Malts z listą whisky składowych i krótkim opisem każdej destylarni.

Chivas The Century of Malts

Chivas The Century of Malts

5. Glenfiddich 50-Year-Old

Typ: Single Malt

Zawartość alkoholu: 46,1%

Niewiele destylarni może szczycić się posiadaniem w ofercie 50-latki. W historii Glenfiddich dwa razy udało się wypuścić whisky w tym wieku. To nie lada wyczyn, zważywszy na to, ile trzeba płynu by utrzymać 12-Year-Old w najlepszej formie. Pierwsza edycja pojawiła się w lipcu 2009 roku. Partię tę przygotowano z ledwie 9 beczek, napełnionych w latach 1957-1959. Każda reprezentowała jedno z dzieci założyciela Williama Granta, które w 1886 roku pomagały ojcu budować destylarnię Glenfiddich.

Drugą partię, stworzoną z dwóch beczek (1955 i 1957) zlanych razem na pół przed butelkowaniem, zaprezentowano w 2009 roku na wystawnym obiedzie w destylarni z udziałem światowych mediów piszących o whisky. Przez 10 lat co roku będzie wypuszczanych na rynek tylko 50 butelek z 500.

Whisky ta przeznaczona jest główne dla wolnocłowych sklepów świata (co roku trafia tam 1/5 przydziału). Pierwszą butelkę sprzedano na lotnisku Charlesa de Gaulle’a w Paryżu, resztę na Heathrow w Londynie, na lotniskach w Dubaju, Szanghaju, Pekinie i Singapurze.

Whisky Glenfiddich 50-Years-Old

Whisky Glenfiddich 50-Years-Old

Whisky Glenfiddich 50-Years-Old

Whisky Glenfiddich 50-Years-Old

 

4. Glenlivet 70-Year-Old 1940 Generations

Typ: Single Malt

Zawartość alkoholu: 45,9%

Przy cenie detalicznej 13 800 funtów za butelkę nie jest to whisky, której skosztuje każdy. To jednak naprawdę świetny przykład tego, jak dobrze single Malt może znosić długie leżakowanie. Tę Glenlivet wlano do beczki 3 lutego 1940 roku, a zaprezentowano w marcu 2011 roku, w niezwykłym wieku 70 lat. Whisky ta dojrzewała w beczce po sherry (pierwsze napełnienie), ale nietypowo z dębu amerykańskiego, nie europejskiego. Do 10 stycznia 1980 roku przechowywano ją w destylarni Glenlivet, potem przewieziono do pozostającego pod zamknięciem celnym składu Gordon & MacPhail w Elgin. Wyprodukowano tylko 100 pełnowymiarowych karafek tej Glenlivet oraz 175 karafek po 0,2 litra (3800 funtów za sztukę).

 

Te Glenlivet 70-Years-Old

Te Glenlivet 70-Years-Old

 

3. Highland Park 50-Year-Old 1960

Typ: Single Malt

Zawartość alkoholu: 44,8%

Trudno sobie wyobrazić jak czuł się personel Highland Park, gdy znaleziono beczki whisky, z których stworzono ich pierwszą 50 latkę. Jak można w ogóle „zgubić” 5 beczek?

Highland Park 50-year-Old to najstarsza whisky z tej orkadzkiej destylarni. Wprowadziła ona wytwórnię do superligi producentów, których zapasy i jakość spirytusu pozwalają wypuszczać na rynek tak wiekowe trunki. Dziś przy ogromnym globalnym popycie na szkocką whisky większość destylarni dawno opróżniła stare beczki, a nie może sobie pozwolić na produkcję takich ilości spirytusu, by mógł czekać w magazynie 50 lat. A nawet gdyby popyt nie był wciąż taki duży, wiele whisky osiąga naturalnie idealny wiek do picia na długo przed 50 urodzinami.

Dla tych co nie zdołali nabyć jednej z 275 butelek tej edycji Highland Park szykuje na rok 2014 beczki z 1964 roku.

Whisky Highland Park 50-Years-Old

Whisky Highland Park 50-Years-Old

Whisky Highland Park 50-Years-Old

Whisky Highland Park 50-Years-Old

 

2. Dalmore Sirius

Typ: Single Malt

Zawartość alkoholu: 45%

The Dalmore Sirius to whisky z jednego rocznika, z jednej beczki napełnionej z alembiku w czerwcu 1951 roku. Spirytus dojrzewał w beczce nr 1781, zapewne po sherry amoroso, choć rodzaj sherry jest nieznany z uwagi na wiek whisky. Butelkowano ją w limitowanej edycji, bez rozcieńczania ( w tym 45% ). Nazwa nawiązuje do bardzo jasnej gwiazdy Syriusz (po grecku „Paląca”). Syriusz widoczny jest z prawie każdego miejsca na Ziemi, od dawna był światłem przewodnim dla żeglarzy.

Gorzelnia wypuściła na światowy rynek tylko tuzin karafek, były dostępne dla prywatnych klientów i w sklepach wolnocłowych.  Pierwszego zakupu dokonała turystka zwierzająca destylarnię. Beczkę szykowano właśnie do butelkowania, a ona widząc datę 1951, powiedziała: „To moje urodziny” i kupiła pierwszą, jeszcze nieistniejącą karafkę.

Sirius znalazła się w sprzedaży w listopadzie 2009 roku na terminalu nr 5 lotniska Heathrow w Londynie. Mimo ceny 10 000 funtów za karafkę wszystkie 12 sprzedano w ledwie dwa dni. I dziś nie brak chętnych. W 2012 roku w Internecie żądano 30 000 funtów za karafkę.

Dalmore Sirius w Karafce

Dalmore Sirius w Karafce

1. Dalmore Zenith

Typ: Single Malt

Zawartość alkoholu: brak informacji

Dalmore Zenith to jedna z najrzadszych whisky – istnieje tylko jedna butelka. Zenit w astronomii to wyimaginowany punkt położony bezpośrednio nad danym miejscem, tutaj sugeruje to jakość whisky.  W listopadzie 2011 roku Dalmore przekazała tę butelkę Whisky Shop. Butelka odbyła 5 miesięczną turę po jej 19 sklepach, zakończoną w marcu 2012 roku.

Ta niepowtarzalna whisky to historia w butelce. Blend zawiera 3 single Malty Dalmore: cenne whisky z 1951 i 1964 roku oraz historyczną 52-letnią whisky destylowaną w 1926 roku ( 3 lata przez wielkim krachem na Wall Street) i butelkowaną w 1978 roku, na rok przed wyborem Margaret Thatcher na premiera Wielkiej Brytanii.

Whisky Shop poprosił o nadsyłanie zapieczętowanych ofert ceny za jedyną butelkę ( minimum 50 000 funtów). Ma szansę zostać najdroższą sprzedaną whisky w historii.

Dalmore Zenith

Dalmore Zenith

Dalmore Zenith podczas tournee po sklepach Whisky Shop w Wielkiej Brytanii

Dalmore Zenith podczas tournee po sklepach Whisky Shop w Wielkiej Brytanii

 

Źródło: Dominic Roskrow (red.) 1001 Whisky, których wart spróbować, , MUZA SA

4 Comments

  1. Anonim

    4 stycznia 2014 at 04:13

    Ruda wóda na myszach pędzona

  2. Luk

    5 stycznia 2014 at 13:05

    Wiele bym dał, żeby spróbować chociaż 50 letniego Glenfiddicha, nie wspominając już o Dalmore ;/

  3. Łycha

    22 lutego 2014 at 16:19

    Highland Park robi niezłe wrażenie. Ciekawe jak wwalory smakowe ?

  4. Dawid

    29 czerwca 2015 at 23:46

    Interesujący zestaw. Ale zostanę przy ulubionym i, dzięki bogu, bardziej przystepnym cenowo grantsie 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *