Korkownica do wina – dlaczego jest tak ważna w domowej produkcji?

wine-4813260_1920

Chcesz zacząć produkować własne, domowe wino? To świetny pomysł. Jednak, aby trunek, którym będziesz później częstował gości, wyszedł idealny, musisz pamiętać o kilku ważnych elementach już w trakcie produkcji. Jednym z bardzo istotnych etapów jest odpowiednie zakorkowanie wina za pomocą korkownicy. Dlaczego i jak to zrobić? Dowiesz się tego z niniejszego artykułu.

Od czego zależy smak wina?

Przygotowując samodzielnie wino na domowy użytek, musisz pamiętać, że za jego smak odpowiada nie tylko rodzaj winogron i ich fermentacja. Także to, w jaki sposób je zakorkujesz i czy zrobisz to dobrze, będzie wpływało na aromat trunku. Również typ użytego korka ma znaczenie. Będzie leżakowało i dojrzewało razem z nim przez jakiś czas, aż do momentu, kiedy nada się do spożycia. Wówczas poznasz, czy wszystko, co zrobiłeś, poszło zgodnie z planem.

Jeśli nie chcesz zmarnować winogron przeznaczonych na domowe wino, zainwestuj w odpowiedni sprzęt. Nie tylko ten, którego użyjesz do produkcji. Postaw też na profesjonalną korkownicę. Dzięki niej z łatwością i bardzo dokładnie, a co najważniejsze szczelnie zamkniesz każdą napełnioną butelkę. Brakuje Ci takiego urządzenia? Specjalistyczne korkownice do swojego wina możesz znaleźć np. w sklepie Enopol.

W jaki sposób użyć korkownicy do zamykania butelek?

Kiedy pierwszy proces przygotowania wina jest już za Tobą, czas na rozlanie trunku do szklanych butelek i zakorkowanie ich. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak zrobić to krok po kroku.

Przygotuj butelki do zakorkowania

Jeśli nie chcesz, aby Twoje wino się zepsuło, musisz ograniczyć dotarcie do niego bakterii. Dlatego, zanim przelejesz trunek do butelek, dokładnie je umyj specjalną szczotką. Dla pewności możesz też je wysterylizować. Wystarczy, że będziesz je gotować 10 minut w wodzie, która ma temperaturę nie niższą niż 80 stopni Celsjusza.

Teraz możesz zająć się napełnianiem. Zwróć szczególną uwagę na to, czy podczas zlewania wino się nie napowietrza. Jeśli wykonujesz to przez sam lejek, może się tak dziać. Dlatego użyj do tego specjalnego wężyka do obciągu wina. Nie zapomnij także zostawić kilku centymetrów pustej butelki od góry.

Korkowanie wina za pomocą korkownicy

Chcąc użyć korków stożkowych, umieść je w szyjkach butelek i wciśnij do środka, używając zwykłej korkownicy. W przypadku korków walcowych najlepiej jest to zrobić urządzeniem, które posiada minimum dwa ramiona. Po zakończeniu tej czynności pozostaw wino w pozycji pionowej przez 24 godziny, aby korek dopasował się do szyjki. Później możesz odłożyć je do leżakowania. Po kilku dniach sprawdź, czy z korków nie przecieka płyn. Jeśli tak, musisz użyć korkownicy ponownie.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *