Ciekły azot – sprawdź, gdzie można go wykorzystać

experience-332244_1920

Szerokie spektrum zastosowania nie jest jedyną zaletą ciekłego azotu. Charakteryzujący się skrajnie niską temperaturą, może powodować kruszenie się materiałów konstrukcyjnych, a jednocześnie – zamrażać nasiona albo embriony. Co decyduje o uniwersalności ciekłego azotu i gdzie warto go wykorzystać? Poznaj najpopularniejsze i najbardziej zaskakujące możliwości zastosowania skroplonego pierwiastka!

Pozyskiwanie ciekłego azotu

Ciekły azot pozyskiwany jest najczęściej z powietrza, na drodze separacji. W praktyce oznacza to, że sprężone w specjalnym urządzeniu powietrze jest dokładnie oczyszczane, a następnie, w konsekwencji odprowadzenia ciepła dochodzi do skroplenia się gazu. Otrzymany w ten sposób ciekły azot jest bezzapachowy, całkowicie pozbawiony smaku i przede wszystkim – bezbarwny. Warto wiedzieć, że skroplony gaz można przechowywać wyłącznie w odpowiednio niskiej temperaturze. Optymalne warunki zapewnią dedykowane naczynia Dewara, dostępne w sklepie Cryogen. Dzięki nim ciekły azot zachowa swoje właściwości.

Wykorzystanie ciekłego azotu – w jakich branżach się sprawdzi?

Skroplony azot może pochwalić się szerokim spektrum zastosowania. Doskonale sprawdza się w branżach technicznych, równie chętnie jest wykorzystywany także w przemyśle spożywczym i w medycynie. Ciekły azot jest również przedmiotem badań kriotechniki – nauki, która zajmuje się badaniami nad sposobem jego wykorzystania.

Jak ciekły azot sprawdza się w poszczególnych dziedzinach?

Ciekły azot, a obróbka metali

Ciekły azot jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle technicznym, a konkretnie – w technice laserowej. Doskonale sprawdza się przy obróbce metali, przecinaniu blach stalowych lub metalowych, a także kruszeniu materiałów konstrukcyjnych. Ze względu na swoje właściwości, na większą skalę z powodzeniem jest wykorzystywany w procesach metalurgicznych i chemicznych.

Ciekły azot w przemyśle spożywczym

Ciekły azot poza przemysłem technicznym znajduje zastosowanie w również w przemyśle spożywczym. Ze względu na niską temperaturę, pozwala na bezpieczne zamrożenie produktów w maksymalnie krótkim czasie. Warto wiedzieć, że taki proces nie wpływa na właściwości schładzanych nasion albo żywności – pozwala zachować ich smak, konsystencję, zapach i wygląd. Co ciekawe – schładzanie ciekłym azotem zmniejsza możliwość zarażenia się salmonellą.

Dla miłośników kulinarnych eksperymentów może być zaskoczeniem fakt, że ciekły azot pozwala uzyskać zaskakujące rezultaty w kuchni. Już samo spożywanie posiłków przygotowanych z jego wykorzystaniem, to prawdziwy rarytas. Wrząca ciecz, osiągająca temperaturę niemal -200 stopni Celsjusza jest idealna do przygotowania sorbetów, pianek i deserów.

Rehabilitacja z wykorzystaniem ciekłego azotu

Zmniejszenie bólu, ograniczenie stosowania leków przeciwbólowych i obniżenie napięcia mięśni, to tylko niektóre z rezultatów wykorzystania ciekłego azotu w rehabilitacji. Krioterapia, bo o niej mowa polega na krótkotrwałym działaniu strumienia ciekłego azotu bezpośrednio na powierzchnię ciała. W takiej sytuacji temperatura cieczy wynosi 140 stopni Celsjusza, a czas trwania zabiegu nie przekracza pięciu minut.

Medycyna, a ciekły azot

Ciekły azot jest wykorzystywany także w medycynie. Ze względu na swoje właściwości, pozwala na bezpieczne zamrażanie embrionów i żywych komórek. Te ostatnie po rozmrożeniu mogą normalnie funkcjonować. To jednak nie wszystkie możliwości – doskonale sprawdza się w laboratoriach biologicznych, a także – podczas zabiegów z zakresu dermatologii, krioterapii i kriochirurgii.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *