Kac morderca – to najgorsze, co może nas spotkać po mocno zakrapianej imprezie. Od samego rana człowiek ma awersję i wstręt do wszystkiego, co się rusza, tupie i wydaje głośne dźwięki. Do tego wypady do łazienki w celu wyrzucenia z siebie toksyn powoduje, że najchętniej zapadlibyśmy się pod ziemię. Na pomoc jednak biegną nam najlepsze kulinarne sposoby na kaca opracowane przez różne nacje z całego świata. Pora kiedyś je wypróbować.
10. Japonia
W Japonii najstarszym lekiem na kaca są marynowane słone morele, które zawierają substancje łagodzące dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Podobno w morele „umeboshi” na co dzień wyposażeni byli japońscy samuraje. Oprócz leczenia kaca, podobno pomagały im leczyć rany.
9. Niemcy
Śledzie – Rolmopsy. To wg Niemców najlepszy sposób na porannego kaca. Marynowane śledzie zawierają sporo minerałów, które uzupełniają utracone elektrolity w procesie upajania się alkoholem. Dodatkowo słony smak rolmopsa sprawia, że organizm zaczyna się bardziej domagać utraconej wody i zmusza nas do jej uzupełnienia.
8. Grecja
Najlepszym sposobem na kaca wg Greków są „flaczki”. Na samą myśl o spożywaniu flaków na kacu mamy odruch wymiotny. Wydaje się, że przełamanie niechęci, wyszłoby na dobre, gdyż porcja flaków, sprawi, że żołądek zacznie trawić dużą ilość białka, a nie „skupi” się na alkoholu. Ponadto duża ilość przypraw wpłynie pozytywnie na przyspieszenie metabolizmu. Oprócz tego, że zmusi nas to do dostarczenia organizmowi wody, to jeszcze zatrzyma ją wewnątrz.
7. USA
Pierwsza z nacji, która uważa, że na kaca najlepszy jest klin, czyli zasada, „czym się strułeś – tym się lecz”. Amerykański klin nosi nazwę Prairie Oyster. Aby go przygotować należy wziąć 20 ml brandy, 10 ml soku pomidorowego, 5 kropli sosu Worcestershire, łyżkę octu winnego, pieprz, sól i lód. Na koniec wlej do szklanki jedno żółtko, a następnie zalej to w/w zmieszanymi w shakerze składnikami. Wypij miksturę tak, aby na końcu połknąć żółtko, które załagodzi ostry smak klina.
6. Włochy
Włosi za najlepszy lek na kaca uważają swój narodowy trunek, czyli kawę. Kawa łagodzi ból głowy ( szczególnie z dodatkiem cytryny), podnosi ciśnienie i przyspiesza metabolizm, ( co również pozwoli oczyścić z rana nasze jelita z toksyn). Preferowane jest jednak wypicie jednego porządnego, mocnego espresso niż kilku kaw rozpuszczalnych, które jeszcze bardziej odwodnią twój organizm.
5. Meksyk
W Meksyku lekiem na przedawkowanie tequili jest sałatka z owocami morza nosząca nazwę „Powrót do życia”. Sałatkę tą doprawia się sosem pomidorowo-cebulowym, ziołami. Wygląda to tak jak zupa pomidorowa z dodatkiem owoców morza.
4. Francja
Francuzi za odtrutkę uważają sok pomidorowy, który zawiera dużo fruktozy. Pomaga on szybciej trawić alkohol oraz uzupełnia niedobory potasu.
3. Anglia
Typowe angielskie śniadanie to najlepszy lek na kaca w Wielkiej Brytanii. Jajka to źródło cysteiny, pomidory witamin, kiełbaski dostarczą aminokwasów, boczek odpowiedniej ilości tłuszczu, który spowolni wchłanianie alkoholu. A żeby pozbyć się niepożądanych toksyn z jelit wystarczy dołożyć nieco fasolki, która dzięki dużej zawartości błonnika, pobudzi jelita do pracy.
2. Holandia
Kolejny kraj, który uważa klin za najlepsze lekarstwo. Dostarczając kolejną porcję alkoholu spowalniamy metabolizm metanolu, który wywołał kaca. Jedynym minusem całej operacji jest to, że w ten sposób leczenie kaca może przedłużyć się nawet do kilku dni.
1. Polska
Nie ma nic lepszego na kaca, niż tłuściutki rosół podczas niedzielnego, rodzinnego obiadu, przygotowany przez teściową, mamę lub żonę. Po sobotnich wojażach i libacji alkoholowej, porcja ciepłej zupy z makaronem, koi umęczony organizm.