Wąkrotka azjatycka – ulga dla wrażliwej i podrażnionej skóry

pexels-photo-2998816

Problem podrażnionej skóry dotyka wielu osób. Często stoi za tym niewłaściwa pielęgnacja, nieodpowiedni styl życia czy niedopasowane kosmetyki, które mogą nasilać problem. Wrażliwa czy podrażniona skóra wymaga przemyślanej pielęgnacji i łagodnych rozwiązań. Idealną propozycją będzie wąkrota azjatycka, której cenne, prozdrowotne właściwości wykorzystywane są zarówno w celach leczniczych, jak i pielęgnacyjnych.

Nadmierna reaktywność skóry i podatność na wiele czynników może się nasilać wraz z wiekiem. Alergie i podrażnienia, wypryski, pieczenie i świąd to typowe objawy cery wymagającej. Skóra może być zaczerwieniona, przesuszona i powodować dyskomfort wskutek utraty naturalnej bariery ochronnej. Wymagać więc będzie wzmocnienia i odbudowy, co zapewnią kosmetyki z wąkrotą azjatycką

Zastosowanie wąkrotki azjatyckiej w pielęgnacji skóry

Znana od stuleci i powszechnie stosowana w ziołolecznictwie wąkrotka azjatycka (Centella asiatica bądź Gotu Kola lub Trawa Tygrysia) słynie z wysokich funkcji leczniczych i pielęgnacyjnych. Jej właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i pobudzające procesy regeneracji skóry sprawiły, że roślina stała się popularnym składnikiem azjatyckich kosmetyków – znanych ze swoich innowacyjnych receptur i naturalnych ekstraktów. Sprawdź, kiedy skorzystać z ich potencjału i jakie problemy skórne wspiera wyciąg z Gotu Koli.

Rany, wysięki, pękające naczynka

Stosowana zewnętrznie na skórę wspomaga gojenie się ran i zmniejsza stany zapalne, czego przykładem są koreańskie kosmetyki COSRX https://beautikon.com/collections/cosrx. Zawarty w nich hydrolat z liści wąkroty azjatyckiej działa naprawczo na naskórek i pobudza rozwój nowych naczyń krwionośnych.

 

pexels-photo-4735893

Trądzik, wypryski, łuszczyca

Centella asiatica hamuje wzrost wielu patogenów, dobrze radząc sobie w terapii trądziku, łuszczycy i egzemy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz witamin A, C, K i E działa antyoksydacyjnie.

Zmarszczki i blizny

Roślina wspiera też syntezę kolagenu, przez co ma zastosowanie w terapii anti-aging oraz w leczeniu blizn, w tym także trądzikowych. Spłyca je i łagodzi. Taki potencjał zalet jest doskonałym remedium dla cery dojrzałej oraz z niedoskonałościami.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *