Syrop z czarnego bzu – w jakim celu warto go stosować?

elder-3599629_1920

Rośnie dziko, najczęściej poza miastem, wzdłuż wiejskich dróg. Dziki bez, bo o nim mowa, nie tylko zachwyca białymi kwiatami, ale przede wszystkim, zaskakuje owocami – to właśnie z nich każdego roku produkuje się sok i syrop z czarnego bzu. Jak się okazuje – naturalny produkt o wielu zaletach. Czytaj dalej i sprawdź nie tylko, jakie ma właściwości, ale także, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.

Na jakie dolegliwości warto stosować syrop z czarnego bzu?

Czarny bez wykazuje pozytywne właściwości dla zdrowia – wiedziały już o tym nasze babcie, wykorzystując owoce krzewu jako wsparcie w leczeniu stanów zapalnych. To jednak nie koniec zalet – syrop z czarnego bzu może być stosowany w regulowaniu procesów metabolicznych, dodatkowo wykazuje działanie antyoksydacyjne, pomaga wzmacniać budowę ścian naczyń krwionośnych i stabilizować problemy z krążeniem.

Dzięki bogactwu witaminy C, stanowi naturalne wsparcie odporności organizmu, zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności. Właśnie dlatego powinien być stosowany w czasie przeziębienia bądź grypy. Chociaż nie zastąpi leczenia farmakologicznego, zdecydowanie je wesprze. Preparat wykazuje działanie detoksykujące, moczopędne i wykrztuśne, wspiera również walkę z bólem głowy, zwłaszcza jeśli ten towarzyszy przeziębieniu.

Syrop z czarnego bzu poleca się szczególnie osobom zmagającym się z cukrzycą i otyłością. Uważa się, że regularnie spożywany, pomaga obniżać i stabilizować poziom cukru we krwi, zapobiegać nadmiernemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej i przyspieszać metabolizm.

Dawkowanie syropu z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu jest produktem naturalnym – oznacza to, że nie może zastąpić leczenia farmakologicznego, niemniej, może je wesprzeć. W tym celu musi być odpowiednio dawkowany. Nie istnieją szczegółowe zalecenia w zakresie spożywania preparatu, osobom dorosłym zaleca się natomiast zachowanie umiaru i przyjmowanie trzech do czterech 15-mililitrowych dawek w ciągu doby. Kobiety w ciąży i karmiące piersią chęć spożywania syropu z czarnego bzu powinny skonsultować z lekarzem.

Syrop z czarnego bzu – zrobić czy kupić?

Zastanawiasz się, czy syrop z czarnego bzu możesz zrobić samodzielnie? Możesz, niemniej jest to skomplikowany i wymagający proces – choćby z uwagi na fakt, że owoce należy odpowiednio przemrozić. Doskonałą alternatywą dla domowego syropu okaże się gotowy produkt. Syrop z czarnego bzu, dostępny w e-sklepie Poletko jest bezpieczny, a dodatkowo – charakteryzuje się bogatym składem.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *