TOP10: Słodkie fakty o czekoladzie

lOGO CZEKOLADA

Czekolada uzależnia. Z tym wielu się zapewne zgodzi. Uzależnienie to jednak, jest jednym z tych, które wbrew pozorom może przynosić nam wymierne korzyści. W związku z tym, że większość z nas lubi tego rodzaju łakocie przedstawiamy słodkie fakty o czekoladzie, które mogą was zaskoczyć.

10. Rozluźnienie

Zapach czekolady pobudza fale theta występujące w mózgu, które powodują rozluźnienie. Fale te są najczęściej występującymi falami mózgowymi podczas medytacji, transu, hipnozy, intensywnego marzenia i intensywnych emocji.

cZEKOLADA DOBRA JEST

9.Biała czekolada

Biała czekolada tak na prawdę nie jest do końca czekoladą, gdyż nie posiada najważniejszego składnika każdej czekolady czyli kakao. Biała czekolada jest również bardziej kaloryczna niż ciemna. Posiada więcej tłuszczu kakaowego niż tradycyjna, który dodatkowo może wywoływać niestrawność.

8. Tabliczka czekolady

Aby wyprodukować 450 gramową tabliczkę czekolady potrzeba około 400 ziarenek kakaowca.

7. Największa czekolada

Największa tabliczka czekolady na świecie ważyła 5792 kg. Rekord pobiła firma „World Finest Chocolate” z Chicago. Wpisany został do Księgi Rekordów Guinessa. Wysokość czekolady to prawie 91 cm, a jej długość 6,4 m. Tworząc tą czekoladę poprzedni rekord pobito prawie o tonę.

Największa tabliczka czekolady na świecie

6. Ciemna czekolada

Ciemna czekolada jest świetnym sposobem na obniżenie ryzyka chorób serca. Codzienne jedzenie ciemnej czekolady redukuje to ryzyko o 1/3.

5. Działanie antybakteryjne

Może to wydawać się absurdalne, ale czekolada działa antybakteryjnie  i co więcej chroni nas przed próchnicą…

CZEKOLADA CHRONI PRZED PRÓCHNICĄ

4. Jedz czekoladę

Jeśli masz już ochotę na coś słodkiego i nie możesz się oprzeć pokusie to zjedz czekoladę. Po zjedzeniu kilku kawałków czekolady poczujesz się pełny i syty, a uczucie słodkości towarzyszyć ci będzie dużo dłużej niż po klasycznych cukierkach.

3. Odporność

Czekolada zwiększa odporność naszego organizmu na wirusy i bakterie, pobudzając krążenie krwi. W ten spo­sób wzmac­nia się od­por­ność na wi­ru­sy i bak­te­rie, bo or­ga­nizm le­piej pra­cu­je i umie się chro­nić, gdy jest do­tle­nio­ny.

img 00036

2. Kaloryczność

Ta­blicz­ka cze­ko­la­dy (ok. 100 g) to prze­cięt­nie 500–600 ka­lo­rii. Wydaje się, że najbardziej kaloryczną czekoladą jest mleczna lub z nadzieniem. Jednak to czekolada gorzka jest najbardziej kaloryczna, gdyż zawiera więcej miazgi kakaowej. Zwykle jednak zjadamy więcej jednorazowo czekolady mlecznej niż gorzkiej, stąd wrażenie, że to mleczna jest bardziej tucząca.

1. Zwalcz stres

Zawarte w czekoladzie aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu w organizmie serotoniny. Serotonina to hormon, który dba o twoje samopoczucie, sprawia, że czujesz się zadowolony, szczęśliwy i zrelaksowany. W czekoladzie znajdziemy również fenyloalaninę, która świetnie poprawia humor.  Tak więc jeśli masz „doła” i nie masz na nic ochoty, najlepszym lekarstwem będzie dla Ciebie kawałek pysznej rozpływającej się w ustach czekolady.

Choroby serca i czekolada

1 Komentarz

  1. Marrie

    17 marca 2014 at 23:57

    Wszystko fajnie tylko od tej pysznej czekolady tyłek rośnie 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *