TOP10: Najpopularniejsze sposoby przygotowania kawy ze świata

Sposoby przygotowania kawy

Kawa stała się jednym z najbardziej popularnych napojów konsumowanych na świecie. Jest częścią kultury i życia towarzyskiego, idealnym trunkiem na dobre rozpoczęcie dnia, gdy potrzebujemy zastrzyku energii. Ponadto jest świetnym sposobem na umilenie sobie pracy lub spotkania z rodziną, bądź przyjaciółmi.  Przedstawiamy 10 znanych na całym świecie sposoby przygotowania kawy.

10. Mokka

Jest to kawa przygotowywana na północy Włoch w specjalnie do tego przystosowanej maszynce, którą skonstruował w 1933 roku Alfonso Bialletti. Mokka ma smak podobny do kawy espresso.  Do kawiarki autorstwa Biallettiego wlewa się wodę aż pod samą szyjkę, następnie przygotowaną wcześniej drobno zmieloną kawę wsypujemy do filtra i lekko dociskamy. Stawiamy kawiarkę na gorącej płycie i czekamy, aż ciśnienie wypchnie nam kawę do połowy naczynia i delektujemy się smakiem pysznej mokki przygotowanej w domu.

Kawiarka i Mocca

Kawiarka i Mocca

9. Caffe Marocchino

Marocchino – co może sugerować nazwa wcale nie pochodzi z Maroka. Ten sposób przygotowania kawy wymyślono we Włoszech. Serwowana jest w małej szklance i składa się z dwóch „shotów” espresso, kakao w proszku i spienionego mleka.  To słodsza i delikatniejsza w smaku wersja klasycznego espresso. W niektórych rejonach Włoch do przygotowania kawy dodaje się jeszcze gorzką czekoladę. Nazwa kawy Marocchino pochodzi od jej koloru – Marocchino było typem jasnobrązowej skóry, wykorzystywanej do produkcji przepasek do włosów. Jeśli nie uda wam się spróbować tej wyjątkowej kawy, zawsze możecie spróbować Espressino, które jest bardzo podobne.

Kawa Macrocchino

Kawa Macrocchino

8. Wietnamska mrożona kawa

Ten napój kawowy podobny jest trochę do greckiej frappe. W niektórych krajach jest bardziej popularne pod nazwą Ca phe da i jej nazwa wskazuje na tradycyjne wietnamskie pochodzenie. Ca phe da wykonuje się z drobno mielonej wietnamskiej palonej kawy, z dodatkiem lodu i skondensowanego mleka.

Ca phe da - Wietnamska Kawa Mrożona

Ca phe da – Wietnamska Kawa Mrożona

7. Kawa po irlandzku

Sposobów na przygotowanie irlandzkiej kawy jest wiele. Najważniejszym składnikiem oprócz kawy jest tutaj odpowiednia Irlandzkia lub Szkocka whisky. Do kawowej filiżanki dajemy stołową łyżkę brązowego cukru, następnie pięćdziesiątkę whisky i zalewamy to gorącą kawą.  Dla smaku i ozdoby dodajemy na wierzch dużą łyżkę bitej śmietany.

Irish coffee

Irish coffee

6. Frappe

Frappe to pyszna grecka mrożona kawa, przygotowywana na bazie kawy rozpuszczalnej. Bardzo popularna w Grecji i na Cyprze, zyskuje popularność na całym świecie. Świetny napój kawowy na lato, doskonale odświeża w upalny dzień. Frappe jest proste w przygotowaniu. Potrzebujemy rozpuszczalnej kawy, 2-3 łyżki zimnej wody, 2 lub 3 łyżeczki cukru i shaker. Po wrzuceniu w/w składników do zamkniętego shakera, wszystko odpowiednio wstrząsamy aż do uzyskania piany. Następnie dodajemy do tego około szklanki wody, trochę mleka i kilka kostek lodu. Na koniec należy wszystko wymieszać i można cieszyć się smakiem orzeźwiającej kawy frappe.

Frappe mrożona kawa z Grecji

Frappe mrożona kawa z Grecji

5. Cappuccino

Kawa Cappuccino to prawdopodobnie najpopularniejsza kawa we Włoszech, którą można wypić w każdej z przydrożnych kawiarni. Cappuccino w zasadzie przygotowane jest z espresso, gorącego mleka i ubitej z niego piany. Tradycyjnie podawane jest w porcelanowych filiżankach na podstawku, która dużej zatrzymuje ciepło niż zwykła szklanka lub papierowy kubek. Piana na wierzchu cappuccino działa jak izolator i pozwala na dłuższe delektowanie się ciepłą kawą. Co raz częściej spotyka się kawiarnie, które dodatkowo dekorują pianę najróżniejszymi wzorami, co tylko zwiększa przyjemność z picia kawy.

Kawa Cappuccino

Kawa Cappuccino

4.Kawa po turecku

Chyba najbardziej popularna kawa w Polsce i zarazem najprostsza w przygotowaniu. Do dziś nie można tak naprawdę określić skąd się wziął taki sposób na przygotowanie kawy. Prawdopodobnie pochodzi on z Turcji lub Grecji. Kawę po turecku przygotowuje się ze zmielonej parzonej kawy. W zależności od upodobań można stosować ziarna mielone bardzo grubo, a nawet zmielone w pył. Cechą tej kawy jest to, że fusy z kawy zostają na dnie naczynia, przez co konsumuje się mniej kofeiny niż np. w kawie rozpuszczalnej.

Kawa po turecku

Kawa po turecku

3. Frappuccino

Ten rodzaj kawy wymyślono w Stanach Zjednoczonych i sprzedawany jest jedynie w sieci Starbucks. Jest to połączenie włoskiego cappuccino i greckiej frappe.

Frappuccino ze Starbuck's

Frappuccino ze Starbuck’s

2. Francuska kawa z mlekiem

Café au lait to francuski sposób na przygotowanie kawy z mlekiem. Sekretem dobrej francuskiej kawy są ziarna . Cafe au lait to nic innego jak znane u nas Caffe Latte. Serwuje się je w wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Wierzchnią warstwę pianki z mleka można posypać czekoladą, cynamonem lub dodać ziarenko kawy.

Cafe au lait

Cafe au lait

1. Espresso

Espresso – mała kawa o dużej mocy. To nic innego jak kawa z ekspresu z małą ilością wody. Przede wszystkim jest ona bazą wyjściową dla wielu innych kaw jak wspomniane cappuccino, latte macchiato czy caffe macchiato. Na świecie znajdziemy dużo jej rozmiarów. Serwuje się podwójne, a nawet potrójne espresso . Ponadto espresso różnicuje się też ze względu na sposób, w jakim ukazuje swą moc: ristretto, normale i lungo. Mimo to bez względu na wielkość takiego espresso, baza dla kawy pozostaje taka sama.

Do zamówionego espresso w restauracjach zazwyczaj dostaniemy małą szklaneczkę wody, aby przez wypiciem espresso oczyścić kubki smakowe i móc delektować się smakiem wybornej kawy.

Kawa espresso

Kawa espresso

 

2 Comments

  1. iCate

    9 października 2013 at 17:32

    Próbowałam numerów 1, 3, 5, 6, 7, 10. Nie najgorzej :)) O reszcie jak dotąd nie słyszałam, ale z chęcią spróbują. na pewno są pyszne <3

  2. Ruku

    21 października 2013 at 18:34

    mm.. Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://ksiakucharska.crazylife.pl/

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *