Męskie grillowanie – to musisz wiedzieć!

grill-meskie-grillowanie-2-e1466405256613

Choć czasy, poglądy i dostępna technologia ewoluują jedna kwestia pozostaje niezmienna – każdy mężczyzna powinien umieć dobrze przyrządzić mięso na grillu. Mimo że na ruszcie coraz częściej goszczą zdrowe warzywa, sery i owoce morza, mięso to nadal centralny punkt grillowego menu większości Panów. Poznaj trzy kluczowe zasady przyrządzania dań mięsnych, a tytuł grillmajstra będzie Twój!

1. Wybieraj mięso dobrej jakości

Nawet najlepsze sprzęty i umiejętności na niewiele się zdadzą jeśli sięgniesz po pierwsze lepsze mięso. Wystrzegaj się mięs z krótką datą, o wątpliwym zapachu i kolorze. Unikaj także zapakowanych „gotowców” przeznaczonych do grillowania, zasypanych toną dodatków. Dobrze jest wiedzieć co się je, zatem kup świeże mięso ze sprawdzonego źródła i dopraw je tak jak lubisz.

2. Jak najszybciej zamknij soki w mięsie

Szybkie zamknięcie soków i tłuszczów wewnątrz potrawy to gwarancja pełni smaku i dużej soczystości. Ten sposób grillowania nie trwa długo, przez co nie wysusza mięsa. Zastosowanie się do tej zasady wymaga jednak odpowiedniego sprzętu. Jeśli myślisz o poważnym grillowaniu warto zainwestować w dobrej jakości grill gazowy, który szybko osiąga wysoką temperaturę, a Ty możesz prosto i przyjemnie ją utrzymać i kontrolować. Aby wszystkie porcje mięsa były idealnie wypieczone należy zadbać o równomierną temperaturę na całej powierzchni grillowania. Grille gazowe Broil King są wyposażone w pokrywę oraz zamknięte dno, co tworzy optymalną izolację cieplną i umożliwia równomierne opiekanie mięsa z każdej strony. Solidny żeliwny ruszt długo utrzymuje wysoką temperaturę, co ma szczególne znaczenie gdy kładziesz na ruszt schłodzone kawałki produktów. W takiej sytuacji ruszt nie traci temperatury i mięso od razu będzie skwierczeć.
Równie istotną kwestią, niezbędną do szybkiego i równomiernego doprowadzenia grilla do wysokiej temperatury, jest rodzaj palników. Grille Broil King wyposażone w technologię Dual-Tube w pełni zabezpieczają ten aspekt – dzięki niej płomień pojawia się równomiernie na całej długości palnika. Warto dodać, że każdy palnik daje dwa rzędy płomieni, co dodatkowo zwiększa wydajność i równomierność ogrzewania.

3. Odparuj soki, tłuszcze i marynaty

Wymienione powyżej aromatyczne płyny to kwintesencja grillowanych dań. Aby zyskać smak barbeque muszą one skapać na rozgrzaną powierzchnię i odparować. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu głębi smaku wybierz grilla, który będzie dobrze odparowywać soki i tłuszcze . Grille gazowe Broil King posiadają dwustronne żeliwne ruszty, które idealnie sprawdzają się w kwestii odparowywania tych cieczy.

Strona dachowa rusztu sprawia, że płyny są odparowywane już na powierzchni rusztu. Rynienkowa strona rusztu ma dodatkowe właściwości – pozwala na zgromadzenie soków i tłuszczów, ich odparowanie a także odprowadzenie nadmiaru tłuszczu. Ma to szczególne znaczenie np. przy grillowaniu tłustej karkówki. W ten sposób można uzyskać aromatyczne, soczyste mięsko w grillowej wersji fit. Każdy grill gazowy od Broil King posiada aromatyzery Flav-R-Wave, które pokrywają aż 86% powierzchni pod rusztem a sposób ich wyprofilowania maksymalizuje powierzchnię odparowywania i zmniejsza ryzyko powstawania za dużych płomieni. Gdyby ruszt i aromatyzery nie zdążyły odparować całości płynów, pozostaje jeszcze wspomniane wcześniej zamknięte dno piekarnika. Wszystkie te elementy zapewniają, że potrawy zyskują wyjątkowy i intensywny smak a nadmiar płynów (wynikający z tłustości potraw lub źle rozgrzanego grilla) trafia do tacki znajdującej się pod grillem gazowym.

Tak przyrządzone mięso to gwarancja udanego męskiego grillowania. Zajrzyj na https://grillmajster.pl po więcej inspiracji. Wspólnie znajdziemy grilla, który sprosta Twoim oczekiwaniom!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *